dinsdag 2 september 2014

Numansdorp, een stukje geschiedenis... (voor wie dat leuk vindt)


Numansdorp kreeg in 1642 haar naam, het dorp is gelegen in de Numanspolder. De bedijking van deze polder heeft lang op zich laten wachten. Dit was te wijten aan onenigheid tussen de heren van Cromstrijen en de eigenaren van Zuid-Beijerland. Toen de stichting van het dorp in de Numanspolder eenmaal een feit was, werd nog gezocht naar een naam. In de volksmond had het plaatsje inmiddels de naam Buitensluis gekregen, maar een officiële titel was er nog niet.
In vergadering werd besloten dat het dorp de naam Dorp van Cromstrijen moest gaan heten. Dijkgraaf Vos, de voorzitter van de vergadering, vond echter dat het dorp naar de allereerste Ambachtsheer, mr. Gerard  Numan genoemd moest worden.

In 1660 ontstond een jaarlijkse kermis, waar in 1712 de Buitensluisse Paardemarkt bij kwam. Deze paardenmarkt was vroeger bekend in de gehele regio en ook nu nog is de markt populair, zij het met een beduidend kleiner aanbod van paarden en meer marktkramen. Alhoewel... 


 Paardenmarkt 2014 

De eerste bebouwing van het dorp vormde zich rond een uitwateringssluis aan de Numanspoldersedijk (nu Molendijk) en van daaruit langs de Binnenhaven. Op de hoofdstraat, oftewel de Voorstraat, werden dwarsstraten aangelegd. Aan het einde van een van de dwarsstraten werd op 26 maart 1647 begonnen met de bouw van de kerk. In 1780 werd de toren van deze kerk vervangen omdat deze dusdanig bouwvallig was, dat men vreesde dat hij bij een volgende storm in zou storten. Rond de eeuwwisseling van de 19e op de 20e eeuw werd de bebouwing uitgebreid langs de oostzijde van de Voorstraat en langs enkele dwarsstraten.
De uitwateringssluis was tot 1662 een houten sluis. Hierna is de sluis van steen gemaakt. De uitwatering geschied sinds 1912 met een gemaal; eerst een dieselgemaal en sinds 1942 een elektrisch gemaal.
Aan het Hollandsch Diep in de zeedijk van de Torensteepolder heeft Numansdorp een sluisdeur. Deze stamt nog uit de tijd van eb en vloed van voor 1970 (voor afsluiting van Haringvliet en Volkerak). De Molendijk had een sluis naar de Binnenhaven, de Buitensluis. Er loopt van hier een water naar Klaaswaal. Bij de Middelsluissedijk (van 1625) was de sluis van de polder Groot-Cromstrijen ofwel de Middelsluis (tevens dorp) en in de Boomdijk, halverwege Numansdorp en Klaaswaal bevond zich de sluis van de polder Klein-Cromstrijen ofwel de Oude Sluis.
(bron: Wikipedia)


In ons optiek zeggen deze foto's meer als woorden...

Tramhaven in Numansdorp: hier ging het vervoer van de stoomtram van de RTM over op veerboten. Numansdorp, 
( 1915 )

De tram die bekend werd als "Het Moordenaartje"

Brug over het Haringvliet bij Numansdorp, invaren van het 106 meter lange brug gedeelte
( 13 september 1962 )


Koninklijk bezoek is ons niet vreemd....

Koningin Juliana wuift op het bordes van het raadhuis te Numansdorp naar het volk; 
links burgemeester S.W. Henry   ( 1 september 1964 )


Aanleg Jachthaven  ( 1973 )

Numansdorp ligt in de de Hoeksche Waard;



De huidige De Hoeksche Waard ontstond na 1421 toen de Sint Elisabethsvloed het gebied overstroomde en de waterlopen in het deltagebied drastisch veranderde. Daarvoor hoorde het oostelijk deel bij de Groote of  Hollandsche Waard, en het westelijk deel bij het voormalige eiland Putten. Na deze overstroming waren alleen de polders Munnikenland en Sint Anthoniepolder en enkele dijken nog over. In de Sint Anthoniepolder staat nog een kerkje dat tussen 1300 en 1400 is gebouwd. De naam Hoeksche Waard is afgeleid van de ambachtsheerlijkheid Hoecke, het tegenwoordige Puttershoek.
De bedijking van De Hoeksche Waard vond in hoofdzaak plaats tussen 1538 en 1653. In de anderhalve eeuw daarna werden nog wat gorzen langs het Haringvliet en het Hollands Diep bijbedijkt. In de laatste 200 jaar is aan de omvang van het eiland dus niet veel veranderd. Alleen langs het Hollands Diep zijn er nog wat strookjes ingepolderd.
Tot zover een geschiedenisles over Numansdorp en de Hoeksche Waard, een bezoek meer dan waard !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten